No reason

Blogging  memang mudah dengan kewujudan teknologi baru .


0 comments | edit post
Reactions: 
Syed Roslan Jaafar: BERNIAGA DENGAN HATI, BEKERJA DENGAN CINTA...
Syed Roslan Jaafar: BERNIAGA DENGAN HATI, BEKERJA DENGAN CINTA...:   “Barangsiapa yang menjadikan dunia ini sebagai satu-satunya tujuan akhir (yang utama), nescaya Allah akan menyibukkan dia dengan (urusan ...
0 comments | edit post
Reactions: 
Satu Cerita - Najmi
Hari kedua bersekolah. Ada majlis jamuan Aidilfitri selepas waktu sekolah hari ini. Ada banyak makanan, minuman dan kegembiraan waktu majlis diadakan.

Selesai sessi makan-makan, budak-budak memulakan sessi bermain sesama sendiri. Berlari, mengusik rakan, bergurau - antara aktiviti yang menarik untuk mengisi waktu.

Nak dijadikan cerita, Najmi di sepak dan di tumbuk pelajar darjah lima petang tadi. "Gurauan" menyakitkan itu, membuatkan Najmi ter esak-esak menangis.

Sampai ke kawasan sekolah, rakan-rakan sekelas bertubi memberi laporan masing-masing. Ada yg beritahu, Najmi kena tumbuk di dada dan di sepak di pinggang. Untuk kanak-kanak lelaki ber saiz kecil seperti Najmi, ketiadaan banyak isi lemak dan daging di tubuh yg melindung tulang - sakitnya agak sedikit lebih.

Salah seorang "tukang lapor" menunding kepada seorang budak lelaki, "auntie, dia la hok sepak Najmi tadi".

Maka, bersemuka lah ummi dengan Si polan itu. Hurmm.. Relax aje budak ni, bisik hati. Tiada riak bersalah pun. Dengan usia dan kudrat, memang lebih dari termampu lah dia utk melanyak mana-mana junior.

Terdetik di fikiran, apa lah yang ada dlm nawaitu budak itu waktu dia dgn tapak kasut sekolahnya menendang pinggang Najmi tadi. Pada usia 10, belum bolehkah dia fikir? Fikir tentang sakit nya orang lain bila dia "bergurau bodoh" begitu.

Menguruskan anak-anak sememangnya bukan tugas mudah. Kalau pun mahu anak di asuh ganas agar dapat mempertahankan diri, janganlah membawa kepada situasi menyusahkan orang lain!






- Posted using BlogPress from my iPhone
4 comments | edit post
Reactions: 
Yeh yeh dah sekolah
Ahad. Hari pertama bersekolah selepas masing-masing sakan beraya. Anak-anak yg minggu lalu berduyun pulang ke kampung laman, kini sudah beransur kembali ke "lubuk" tempat mereka menitip sesuap rezeki demi sebuah kehidupan. Tinggallah memori. Memori beraya yg pelbagai.

Yang remaja, di hari raya Lah ada peluang bersua rakan2 lama waktu sekolah rendah, malah waktu sama2 di tadika. Yg retua, cuti beraya dipenuhi jemputan2 walimatul urus, jemputan2 reunion, atau sekadar melepak di rumah melayani para tamu yg berkunjung.

Paling seronok, anak-anak kecil. Tak kira panas terik atau mendung cuaca, beralih dari sebuah rumah ke rumah yg lagi satu demi hari raya. Makan sedap minuman sedap dan ada duit raya juga. Kan best tu. Tak terasa letih menapak bila lihat kocek ada terisi byk helaian bernilai.

Syawal adalah anugerah dari Ilahi kpd kita ummatNya, agar kita mensyukuri dan jadi insan yg lebih baik dari hari-hari semalam.

Selamat Menyambut Aidilfitri.

BlogBooster-The most productive way for mobile blogging. BlogBooster is a multi-service blog editor for iPhone, Android, WebOs and your desktop
Hari Yang Panjang..

Salam hari Jumaat..

Semalam, hari Khamis. Last day sekolah (dlm hati: yehuuu dah mula cutii !! ) kunun-kunun, plan lah untuk facial treatment sebelah pagi about 11 a.m. Tengahari leh amik Najmi dan Sarah, sebelum ke Jeli untuk amik Asyraf di asrama.


Tgh syok2 adik manis tu scrub muka, Asyraf call ~ "ummi, cikgu kata kena balik sebelum pukul dua" .. aisyehmen! time dia call tu dah jam 12 lebih!. Dari KB ke Los Angjeli tu paling2 laju pun 1jam 15 minit. Atas muka time tu? bertempek mask! hahahadehh... aduhh! bisa sungguh! tiada opsyen lain - "dik, akak nak stop takat ni dulu, nanti lain kali lah akak dtg buat facial. ada urgent la dik!" tercengang dak tu (dlm hati dia agaknya kata, tak penah2 ade org buat facial half way .. hehehe..)


Maka, bergegaslah ke Jeli. Dengan hujan lebat dan kereta yg bermacam perangai, takkan nye dpt "merempit" dengan kadar segera. Tapi, mesti kena segera sbb lagi dua orang tu, perlu di jemput pulang sebelum lewat petang.



2.15 petang, sampai kat asrama. Terkujat sekejap nengok, Ya Salam! mcm benggali kain je perkakas-perkakas yg Asyraf punggah letak dlm kereta. Dgn beg-beg nya, dgn baldi, dgn buntil kain baju kotor .. wahh! ini mendera ummi nama nye nii! .. Ok. takpe. Sabar ummi, sabar...


Gerak je kereta 200 meter, si anak pun bertanyalah - "bila nak gi beli baju melayu Asyraf, mi?" .. "kita pegi hari ni ek?" wahh wahh wahh.. ummi dia ada iras Aladin agaknya. sesuka ria je, tak tau kah beliau yg ummi nya itu kechiwa pabila mask muka terpaksa di batalkan half way dan feel di belai-belai pipi mulus ini dah terbantut?


Dlm hujan dan kereta,lori,tanker dan bas bersusun, maka sampai lah KB dlm pukul 4 lebih. Urat2 dah mula rasa simpul-simpul manja. Memandu bukan masalah. Nak "layan" sikap pemandu lain tu, yg masalah. Nak menjangka apa kereta depan aku ni nak buat, dia nak turn left ke, turn right ke ..pun satu hal juga.
Lagi2 kereta yg apa lampu pun tak nyala kat belakang dia! tau2, dah berenti berputar dah tayarnya. oooo.. brek rupanya kereta depan ni! gitu je lah. ala-ala "niat batin" gitu. Dia rasa nak brek, dia "salurkan niat dia" kat pemandu belakang. Tak perlu lampu-lampu brek segala .. huhu..



Sebagai memenuhi mood raya anak-anak, ummi dgn isi kepala yg dah fening melencong lah pi cari baju melayu. Wahh! kalah gadis-gadis haa. Kejap try purple color. Pastu try green color. Pastu berkenan lak kat dark green.


Apa-apa pun, letih mcmana sekali pun, jika hati redha dan melakukannya sesuatu seikhlasnya, semua yg negatif terhindar jauh dari dalam diri.



Selamat Menyelami Mood Ber Hari Raya!





1 comments | edit post
Reactions: 
Air Asia Ohh Air Asia..



Pagi Yg Gerammm.. huhuhu..

Ok. citer past tense dulu. Semlm hari Ahad. Nak booking la tiket Air Asia. Jauh nak pegi ha - pegi Kolompo. Org kata kat Kolompo ada mcm2. Tu yg mcm teringin je nak pi tgk. Mana la tahu boleh pi beli beg Gucci macam yg Kak Kiah jiran sebelah ni pakai masa kenduri anak dia aritu. Kak Kiah kata, dia beli kat PS Boutique. Haih.. biasa pun dengar jalan Masjid India ngan Globe Silk Store je. Ada tidak yg advance sikit, Sogo tu.. (yg senduk dia jual 8 kali ganda dari harga senduk kat Kota Bharu ni) ..

Ok. Tinggalkan Kak Kiah ngan beg Gucci dia. Maka, berkobar lah nak book tiket Air Asia haa. Booking online ada takat 9 org je. Yg nak pegi nye 10 org. Maka menelefon lah untuk mendapat lebih info tentang mcmana nak selit yg sorang lagi tu. Jejaka suara macho mencadangkan agar buat group booking. Tapi kena call hari Isnin lah sbb kaunter group booking tutup pada hari Ahad.

Ok. tunggu Isnin. Tak penah2 buat group booking haa. Try la kan, tak try tak tahu mcmana. Pukul 9 sharp, hubungi bhgian group booking. Cakap cakap cakap.. hurmm, adik manis tu kata kadar tambang adalah pada harga normal. Ohhh! hampanye laa.. Pada Ahad tu, ada tiket yg rega bawah RM100. Isnin, yellek oredi yg rega bawah RM100 tu.

Ok. Akak ni tak biasa group booking ni. Hatta naik flight ni pun, tak brape biasa haa.. Kan ke senang kalau si Perhubungan Pelanggan yg mencadangkan group booking tu bagitau je tentang harga tambang adalah ikut kadar normal. Takde la org kampung mcm akak ni berharap nak dapat rega special bila buat group booking. It's like, mcm kita pi beli barang kat Mydin. beli satu ubat gigi dengan beli sedozen ubat gigi - beza aper harga dia. Kan? It's like beli bawang merah, ketumbar, garam, gula untuk Serunding Che Salmah. Beli sebuntil ngan beli satu kilo satu kilo, ada beza harga dia..

Ok. Akak naik keretapi je ahhh .. !!
2 comments | edit post
Reactions: 
Life Is A Race
Salam Selasa..

Ada dua pilihan. Kita lakukannya, atau kita hanya lihat org lain lakukannya, dan mengecapi kejayaan dlm perkara yang sepatutnya kita pun boleh perolehi. Kedua-dua nya, atas izin Allah. Allah juga mahu kita usaha. Kita usaha dulu, kita mohon padaNya agar usaha-usaha kita itu bertemu kejayaan.

Ada pula satu lagi jenis "usaha". "Usaha" semacam ini, lebih diminati mereka-meraka yang menidakkan kemampuan orang lain, tetapi takut untuk bersaing. Mereka yg sebegini, mungkin mencapai kehendak mereka, namun "manis" nya tidak ranum seperti orang-orang yg berusaha pada jalan yang benar.

Pada mana- mana saja medium siber, bahan bacaan fizikal dan media siaran, kita kalis pada paparan kejayaan org-org dalam bidang yg mereka akui mampu memberikan mereka "kaya segera" - mungkin sesegera mee segera?, atau mungkin lewat sedikit?, namun kaya lah kan ujung2 tu ..

Terliur lah rakyat rakyat jelata bila lihat si polan bergaya sendeng tepi BMW mewah walau hanya "menceburi" bidang itu beberapa bulan. Lena malam dibayangi indahnya hidup jika dapat jadi seperti org itu. Tiada salah "membontoti" cara si kaya itu utk kaya, cuma berhati- hati lah pada kaedah yg mungkin menjadikan kita mangsa mereka-mereka yang licik.


Jadikan lah diri kita kaya dengan cara yang kita sukai, tanpa menyumbangkan rasa benci org lain kepada kita. Selamat Berlumba!..
1 comments | edit post
Reactions: 
  • relaxing moment :)