Life Is A Race
Salam Selasa..

Ada dua pilihan. Kita lakukannya, atau kita hanya lihat org lain lakukannya, dan mengecapi kejayaan dlm perkara yang sepatutnya kita pun boleh perolehi. Kedua-dua nya, atas izin Allah. Allah juga mahu kita usaha. Kita usaha dulu, kita mohon padaNya agar usaha-usaha kita itu bertemu kejayaan.

Ada pula satu lagi jenis "usaha". "Usaha" semacam ini, lebih diminati mereka-meraka yang menidakkan kemampuan orang lain, tetapi takut untuk bersaing. Mereka yg sebegini, mungkin mencapai kehendak mereka, namun "manis" nya tidak ranum seperti orang-orang yg berusaha pada jalan yang benar.

Pada mana- mana saja medium siber, bahan bacaan fizikal dan media siaran, kita kalis pada paparan kejayaan org-org dalam bidang yg mereka akui mampu memberikan mereka "kaya segera" - mungkin sesegera mee segera?, atau mungkin lewat sedikit?, namun kaya lah kan ujung2 tu ..

Terliur lah rakyat rakyat jelata bila lihat si polan bergaya sendeng tepi BMW mewah walau hanya "menceburi" bidang itu beberapa bulan. Lena malam dibayangi indahnya hidup jika dapat jadi seperti org itu. Tiada salah "membontoti" cara si kaya itu utk kaya, cuma berhati- hati lah pada kaedah yg mungkin menjadikan kita mangsa mereka-mereka yang licik.


Jadikan lah diri kita kaya dengan cara yang kita sukai, tanpa menyumbangkan rasa benci org lain kepada kita. Selamat Berlumba!..
edit post
Reactions: 
1 Response
  1. Tanpa Nama Says:

    belajar banyak


  • relaxing moment :)