The Best Man Win..
Berita Harian Online | Hanya 10 peratus diterima ke SBP

Ini, keratan paper lama pembungkus nasi kerabu yang menceritakan sengitnya persaingan bersekolah. Seawal usia 13, sudah nampak susah nye mahu menempatkan diri ke "sekolah terpilih" - walaupun sama2 mendapat keputusan peperiksaan yang baik. Seawal usia 13, sudah alami dan lihat kelat wajah ayah bonda pada "ketidakmampuan" anak itu menempatkan diri nya di mana2 "sekolah terpilih" itu ..

Teringat pula pada kisah dulu2. Kisah jiran yang pada waktu usia 13 nye, satu huruf A pun tiada di sijil Penilaian Darjah Lima yang beliau duduki. Mungkin nasib dia agak baik, ayah bonda beliau tidak kisah pun apa yg tertulis di sijil itu :D . Meneruskan persekolahan ke peringkat Menengah, rasa2 nye satu kampung terkejut pabila beliau dapat pangkat 1 waktu SPM. Iya la kan, beliau bukan lah "top student" di waktu2 lampaunya. Hatta cikgu2 sekolah pun, sah2 takleh ingat ghuper dia sbb ketidak-popularan itu. Maka, ke "U" lah beliau dengan azam dan tekad baru, yang melupuskan sikap dan kenakalan yang melalaikan di waktu kanak2 nya..

Semua ibu bapa mahu lihat anak2 mereka bagus, berjaya, dan perolehi apa yg terbaik. Kekecewaan itu wajar, namun semangat utk mencuba adalah amat bagus, kerana tak semua orang ada keazaman sebegitu..

All The Best ..
edit post
Reactions: 
0 Responses
  • relaxing moment :)